Enligt Skolverket saknade ungefär 12 procent av eleverna i länet behörighet till nationella yrkesprogram. Se mer om behörighetskrav här. Andelen har, med en variation om upp till två procentenheter, varit ungefär lika stor de senaste tio åren. Skillnaden mellan pojkar och flickor är försumbar. Variationen bland kommunerna i länet var stor. I den kommun med flest obehöriga saknade 23 procent behörighet. I den kommun med minst andel obehöriga saknade endast tre procent behörighet. I hela Sverige saknade 16 procent behörighet.
Introduktionsprogrammen finns för att ge obehöriga elever betyg för att komma in på ett nationellt program. Introduktionsprogrammen kan även leda till arbete. Utbildningarna är på heltid och i olika grad individuellt anpassade mot elevens behov. I varje elevs individuella studieplan finns nationella kurser.
År 2024 antogs 3 577 elever till introduktionsprogrammen. Antalet antagna är 11 procent av alla elever som antogs till gymnasiet, det vill säga nationella program, anpassade program samt introduktionsprogram. 54 procent av eleverna var pojkar medan 46 procent var flickor, en skillnad som varit ungefär lika stor de senaste fem åren. 59 procent av alla antagna studerade hos kommunala huvudmän. Vid slutlig antagning fanns fortfarande en tredjedel av aviserade platser tillgängliga vilket tyder på god beredskap för att erbjuda introduktionsprogram. Följande är de fyra introduktionsprogrammen:
Individuellt alternativ
Individuellt alternativ vänder sig i första hand till ungdomar som har stora kunskapsbrister och svag motivation, eller till ungdomar som vill ha en mer allmänt inriktad utbildning som förberedelse för annan utbildning. 1 156 elever antogs till individuellt alternativ.
Programinriktat val
Programinriktat val är en utbildning som inom ett år ska leda till antagning på ett nationellt program, högskoleförberedande program eller yrkesprogram. För behörighet krävs godkända betyg från årskurs 9 i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och/eller matematik samt i ytterligare tre eller fyra ämnen. Eleven kan följa en eller flera kurser på ett nationellt program och samtidigt läsa de grundskoleämnen som saknas för behörighet till aktuellt nationellt program. I länet fanns inriktningar mot alla nationella program förutom humanistiska. 735 elever antogs till programinriktat val. 81 procent av dessa hade inriktning mot något av de nationella yrkesprogrammen.
Språkintroduktion
Språkintroduktion är till för ungdomar som nyligen anlänt till Sverige. Utbildningen har fokus på svenska språket för att eleven ska kunna gå vidare till något annat program i gymnasieskolan, alternativt annan utbildning. På språkintroduktion kan eleven även få undervisning i andra grundskole- och gymnasieämnen som behövs för den fortsatta utbildningen. 587 elever antogs till språkintroduktion.
Yrkesintroduktion
Yrkesintroduktion ger eleverna en yrkesinriktad utbildning som underlättar för dem att etablera sig på arbetsmarknaden eller som leder till studier på ett yrkesprogram. Eleverna ska kunna läsa ämnen från grundskolan som de inte är behöriga i samt ämnen från nationella program i gymnasieskolan. 1 099 elever antogs till yrkesintroduktion. Inriktningar fanns mot samtliga nationella yrkesprogram.
Elever som sökte till det individuella alternativet och språkintroduktion antogs i betydligt högre utsträckning av kommunala huvudmän, jämfört med de som sökte till programinriktat val och yrkesintroduktion. Hela 73 procent av eleverna inom det individuella alternativet antogs av kommunala huvudmän, och andelen var ännu högre för språkintroduktion – där 96 procent av eleverna antogs av kommunala huvudmän. I kontrast till detta var andelen antagna hos kommunala huvudmän betydligt lägre inom programinriktat val och yrkesintroduktion, med endast 32 respektive 42 procent.
Interaktivt diagram: Antagning till introduktionsprogram