För att den enskilde ska få rätt insatser i rätt tid krävs en närmare och mer strukturerad samverkan mellan socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Men hur kan detta samarbete stärkas i praktiken?
Botkyrka kommun har valt att aktivt involvera sina invånare i omställningsarbetet inför den nya socialtjänstlagen. Genom dialog och delaktighet hoppas kommunen bygga en socialtjänst som är lättillgänglig och relevant för invånarna.
Socialtjänstnätverket på Storsthlm, som består av socialtjänstdirektörer från de 26 kommunerna i Stockholms län, fortsätter sitt viktiga arbete med att främja samverkan och samarbete för att möta utmaningarna inom socialtjänstens område. Nyligen genomfördes en resa till Norrköping för att fokusera på den kommande socialtjänstlagen och hur de deltagande kommunerna ser på sina utmaningar och förändringsprocesser.
Under februari och mars har Storsthlm tillsammans med Haninge kommun arrangerat en serie dialoger med fokus på den omställning som krävs för att skapa en hållbar socialtjänst.
En förmiddag i maj samlades bland annat socialchefer, verksamhetschefer, utvecklare, strateger, utredare och sakkunniga från 22 av 26 av länets kommuner och chefer och medarbetare från länets FoU:er, i en workshop kring Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) kartläggning av socialtjänstens insatser.