Digitaliseringens goda effekter inom utbildningsområdet
Den 16 september bjöd Storsthlm in till ett seminarium om digitaliseringens goda effekter inom utbildningsområdet. Syftet med seminariet var att stötta kunskapsutbyte mellan länets kommuner och samlade runt 50 deltagare från olika kommuner i regionen. Moderatorer var Catrin Ditz och Nina Hammargren. Kommunerna Sigtuna, Värmdö, Botkyrka, Täby och Norrtälje delade generöst med sig av goda exempel från sina respektive digitaliseringsprojekt.
Med fokus på likvärdighet
Både Sigtuna och Täby kommun har haft fokus på likvärdighet via digitala resurser.
Sigtuna kommun har främjat nätverkande och samverkan mellan elevhälsa, skolbibliotek och digitalisering, där strukturerad uppföljning och utvärdering har varit en viktig del. De berättade även om arbetet med “digiboxar” som är en låda med digitala verktyg för utlåning. Digiboxarna innehåller bland annat golvrobotar som kan programmeras att utföra vissa moment och steg.
Täby kommun har fokuserat på att analysera mål, förutsättningar och utmaningar för att förstå utbildningsverksamhetens utmaningar och hur digitalisering kan stötta. De senaste sju åren har det funnits fyra lärportaler vilket har varit komplicerat för lärarna att administrera. Projektet har därför syftat till att skapa tydlighet kring hur och var du arbetar i systemen och gett central support.
Med maximal utvecklingspotential
Värmdö kommun presenterade programmet Vision "100 av 100" där "varje barn, elev och medarbetare når sin maximala utvecklingspotential i en möjliggörande organisation". Programmet ska till höstterminen år 2023 genomföra ett antal större och mindre projekt, exempelvis ett gemensamt digitalt ekosystem och pappersfri skolstart. De har hittills arbetat med att definiera och visualisera kundresor och komplexitet hos skolor och huvudmän. Målet har varit att skapa en bred förankring genom att utgå från olika användningsgrupper.
Höga betyg från deltagare
Efter seminariet skickade vi ut en enkät ut för att stämma av hur nöjda deltagarna var med upplägget. På frågan om hur givande detta var gav deltagarna betyget 8,6 av 10 och på frågan om hur sannolikt det är att de går vidare med något av uppslagen från dagens gav de betyget 8,1 av 10.
– Detta visar på kraften i att dela med sig. Vi är många som sitter med samma utmaningar i kommunerna och det här är ett sätt att hitta gemensamma lösningar. De här seminarierna vill vi ska både informera och inspirera, så det är extra roligt att så många känner att de tar med sig något från dagen, säger Catrin Ditz, processledare för digitaliseringssamverkan på Storsthlm.
De här kommunerna bidrog med sina case:
- Sigtuna: Med fokus på en ökad likvärdighet
- Värmdö: En smartare skola – Vision 100 av 100 och resan mot en digital miljö utöver det vanliga
- Botkyrka: Automatisering av förskoleplaceringar
- Täby: Likvärdig digital skola
- Norrtälje: Elevhälsa Online – en digital väg till skolhälsa och skolkurator
Del i seminarieserie
Seminariet är det tredje i sitt slag om hur digitalisering kan göra skillnad. Tidigare seminarier genomfördes i november 2020 och april 2021. Syftet med seminarieserien är att ge en snabb överblick kring vad som händer på området i våra kommuner för att främja kunskapsutbyte, nätverkande och delande av goda exempel på digitaliseringsprojekt. Just de ekonomiska effekterna kan vara svåra att fånga upp, men är samtidigt det som både politik och ledning eftersöker. Storsthlm har uppdraget att belysa digitaliseringens ekonomiska effekter och de återkommande seminarierna är en del i det arbetet.
Missa inte kommande mötestillfällen:
Kommande seminarium den 21 oktober kommer att lyfta digitaliseringens goda effekter inom samhällsbyggnadsområdet och social välfärd och hälsa.
Digitaliseringens goda effekter inom samhällsbyggnadsområdet, 21 oktober klockan 9.00–12.00
Digitaliseringens goda effekter inom socialtjänsten, 3 december klockan 9.00–12.00
Fortsatt nätverkande kring digitalisering
Storsthlm ser digitalisering som en förutsättning för flera nyckelområden inom samhällets utveckling. Vi träffas regelbundet inom de strategiska nätverken för digitalisering och för utbildning.