Naturvårdsverkets förslag riskerar att stoppa byggprojekt

16 september 2024

Naturvårdsverkets nya förslag till hantering av bergmassor riskerar att kosta skattebetalarna tiotals miljarder kronor, stoppa viktiga byggprojekt och skapa en ohållbar belastning på klimat och naturresurser. Detta trots att det saknas både kunskapsunderlag och vetenskaplig evidens.

Om detta skriver vi tillsammans med Region Stockholm i en debattartikel i Dagens Nyheter samt i Storsthlms yttrande till Naturvårdsverket. 

Debattartikel i Dagens Nyheter

Varje år används omkring 19 miljoner ton berg- och jordmassor för att bygga bostäder och infrastruktur i länet. Och varje år genererar bygg- och infrastrukturprojekt runt 16 miljoner ton bergmassor som inte återanvänds i tillräcklig utsträckning. Därför är det oerhört viktigt att verka för en mer cirkulär och resurseffektiv hantering av dessa massor, med målet att de ska återanvändas lokalt i så stor utsträckning som möjligt. 

Förslaget till vägledning för masshantering, som Naturvårdsverket har skickat ut på remiss, är omfattande och i stora delar bra. Men delen som handlar om att sulfidberg inte längre ska ses som lämpliga massor att återanvända, utan i stället betraktas som avfall, saknar både kunskapsunderlag och vetenskaplig evidens.

Förslaget är oerhört drastiskt och skulle, om det blir verklighet, helt underminera arbetet med att öka åter­användningen av bergmassor. Förslaget skulle dessutom få en rad allvarliga konsekvenser som riskerar att slå undan benen för hela länets bygg- och infrastrukturprojekt.

Om detta skriver ledande politiker från Storsthlm och Region Stockholm i en debattartikel som publicerades i Dagens Nyheter lördagen den 14 september. Läs hela debattartikeln här:

”Risk för byggstopp när Naturvårdsverket far fram” - DN.se

Storsthlms yttrande över Naturvårdsverkets förslag

Länets kommuner har, genom Storsthlm, svarat på Naturvårdsverkets remiss och avstyrkt delen som handlar om sulfidberg. I korthet har vi följande synpunkter:

  • Krav och riktlinjer som fastställs av vägledande myndighet rörande hantering av sulfidhaltiga berg- och jordmassor måste vara väl underbyggda och grundade på vetenskaplig evidens, vilket i dagsläget saknas.

  • Storsthlm kan konstatera att den föreslagna vägledningen saknar ett helhetsperspektiv och en samhällsekonomisk analys av dess konsekvenser.

  • Storsthlm ser samtidigt att en vägledning behöver tas fram och välkomnar en ny ansats från Naturvårdsverkets sida med att ta fram ett nytt förslag i linje med detta yttrande.

  • En tydlig vägledning behövs då oklarheter rörande bedömning och villkorsbeslut kopplat till masshantering riskerar att försena och fördyra många bygg- och infrastrukturprojekt och samtidigt leda till både sämre resurshushållning och påverka miljö och klimat negativt.

  • För kommunerna i Stockholms län är masshantering en högt prioriterad fråga då det under överskådlig tid behöver byggas i mycket stor omfattning för att möta den förväntande befolkningsökningen. Utmaningarna i Stockholmsregionen är särskilt stora inte enbart på grund av stora områden med sulfidberg utan även för att det pågår och planeras för mycket stora infrastruktursatsningar. Särskilt tunnelbaneutbyggnaden har och kommer under lång tid framöver genera stora massor med bergmaterial som ofta innehåller sulfid. Kraftigt ökade kostnader riskerar försena eller helt förhindra angelägna byggprojekt både vad gäller bostäder och infrastruktur.

  • Utmaningarna med sulfidberg är många och konsekvenserna av den situation som uppstått kring hantering och beslut rörande sulfidberg är enligt många aktörer omfattande. Region Stockholm har uppskattat tillkommande kostnader för länet som helhet, till följd striktare tolkning av lagstiftningen, till i storleksordningen 40 mdr kr över de kommande 10 åren.
  • Med anledning av att utmaningarna med sulfidberg i Stockholmsområdet är så stora har det s.k. Miljö- och samhällsbyggnadsrådet (MSR), tillsatt en arbetsgrupp med experter inom området för att utreda frågor om sulfidberg. Det arbetet har nu utmynnat i en lägesbeskrivning, se bilaga, om sulfidberg i Stockholms län.

  • Storsthlm föreslår att Naturvårdsverket tar initiativ till att samordna en kunskapsuppbyggnad kring hantering av massor med fokus på sulfidhaltigt berg i syfte att öka kunskapen bland verksamhetsutövare och beslutfattande myndigheter. I en sådan samverkan skulle det ovannämnda Miljö- och samhällsbyggnadsrådet kunna vara en tänkbar aktör.

 

Läs hela yttrandet samt lägesbeskrivning om sulfidberg i Stockholms län

Kategorier: Infrastruktur
Visa cookie-information