Vad är viktigt för ungdomarna när de besöker en ungdomsmottagning?
Foto: Unsplash
Resultatet finns i en barnkonsekvensanalys som Sweco genomfört på uppdrag av Storsthlm och Region Stockholm. Analysens resultat har redan blivit ett stöd i utvecklingen av ungdomsmottagningen i Södertälje.
Ungdomsmottagningarna i Stockholms län genomgår en omorganisation där kommunen genomgående är huvudman och leverantör för psykosociala insatser och Region Stockholm är huvudman för hälso- och sjukvård. Sedan i mars i år har kommunerna i länet och regionen en överenskommelse om hur de ska bedriva ungdomsmottagningarna och samverka.
Inom ramen för arbetet med att utveckla ungdomsmottagningarna i länet gav Storsthlm och Region Stockholm Sweco i uppdrag att genomföra en barnkonsekvensanalys av omorganisationen. Barnkonsekvensanalysen lyfter fram olika aspekter av vad ungdomarna tycker är viktigt när de besöker ungdomsmottagningen inom områdena tillgänglighet, delaktighet, bemötande och information.
Victoria Larsson är resultatområdeschef på socialtjänstens individ- och familjeomsorgsavdelning barn och unga i Södertälje kommun och även deltagare i styrgruppen för ungdomsmottagningarna. Hon har tagit del av barnkonsekvensanalysen och menar att det är både viktigt och intressant att få ta del av vad ungdomarna tycker om ungdomsmottagningarna. Enligt henne har barnkonsekvensanalysen redan blivit ett stöd i hur de kan utveckla ungdomsmottagningen i Södertälje.
– Att få ta del av sådant här gediget material bidrar till att vi har kvalitativt underlag för egna analyser och vidare utveckling av vår verksamhet. Jag och mina kollegor får information om vad vi behöver bli bättre på, satsa mer på eller kanske vad vi ska ta bort eller minska ned på, säger hon.
Barnkonsekvensanalysen har också gett bekräftelse på att de är på rätt väg i vissa hänseenden, men att det också finns behov av att utveckla metoder och arbetssätt, menar Victoria.
– Exempelvis har de flesta mottagningar kommit långt vad gäller hög kompetens på områden som hedersrelaterat våld och förtryck, kulturell kompetens och HBTQI. Samtidigt är det många mottagningar som behöver utveckla metoder och arbetssätt ytterligare för att göra vår verksamhet än mer tillgänglig för ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden. Vi behöver även fundera över hur vi kan bidra till att ungdomar i dessa områden kan blir delaktiga i utformningen av vår verksamhet.
Vad i barnkonsekvensanalysen var extra intressant och viktigt för er i Södertälje?
– I Södertälje är vi på gång med att byta lokaler och av analysen framkommer vikten av att planera ordentligt för ungdomsmottagningens läge och utformning. Att ungdomsmottagningens lokaler ska vara centralt belägna var inget nytt men att ungdomarna lyfter lokalernas utformning som viktigt var inget jag reflekterat över tidigare. Vi behöver också utveckla våra digitala arbetssätt och metoder. Av analysen framkommer att pojkar är något mer benägna att söka stöd och svar på frågor online, så om vi utvecklar detta kanske vi kan nå än fler pojkar än idag, säger Victoria.
Barnkonsekvensanalysen har lämnats till styrgruppen för ungdomsmottagningarna. Nu ska de ta beslut kring det fortsatta arbetet och eventuella åtgärder.
Läs barnkonsekvensanalys av ungdomsmottagningarna i Stockholms län (pdf)