Teori och praktik under samma tak
När Coronakommissionens rapport släpptes lyftes bland annat bristen på kompetens inom äldreomsorgen. Då föddes idén hos Ariana Forsberg, MAS och Helena Bonnevier, sakkunnig Äldreomsorg i Upplands Väsby kommun om att starta ett metodrum med stöd av stimulansmedel God och nära vård.
De ville erbjuda medarbetare inom vård- och omsorgsområdet möjligheten till utbildning med både teori och praktiska övningar på samma ställe. Men också öka kompetensen i omställningen till god och nära vård och omsorg för att på rätt sätt möta individernas behov. I metodrummet kan medarbetare gå utbildningar och träna med simulatorer.
Utbildningarna riktas till olika yrkesroller, som omsorgspersonal, sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, biståndsbedömmare, boendestödjare och chefer. Metodrummet stärker också samverkan med regionen, privata aktörer och kommunens egen hemtjänst och personal inom de olika boende som kommunerna bedriver (och privata aktörer) som särskilt boende och LSS.
- Hittills har drygt 1 400 personer deltagit i våra utbildningar i vi är så stolta över det, säger Ariana Forsberg.
Lyssna på Ariana och Birgitta och deras kollegor berätta om hur de jobbar med metodrummet i filmen nedan.