Ändrade arbetssätt krävs för att klara kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen
Från vänster: Tina Trygg, Storsthlm, Helena Åman, Solna stad, Lotta Mannerstråle, Botkyrka kommun, Anna Sörman, Haninge kommun och Anna Tenje, äldre och socialförsäkringsminister.
Stockholms läns kommuner står inför stora utmaningar med att säkerställa kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen. Prognoser visar att det framtida behovet av personal inte kan mötas med dagens arbetssätt. Men hur ska vi göra istället?
Det var temat för dagen när Storsthlm och Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg bjöd in till en kunskapsintensiv dag på temat. Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) kom och delade med sig av sina perspektiv på framtidens vård och omsorg. På frågan hur regeringen kan arbeta för att höja statusen och locka fler till vård- och omsorgsyrken samt att få fler att stanna kvar i yrket svarade hon:
– Ytterst är det ett kommunalt ansvar att arbeta för att vara attraktiva arbetsgivare och värna medarbetare, bland annat genom fokus på arbetsmiljö och gott ledarskap. Men regeringen kan självklart stötta kommunerna i det. Reformen skyddad yrkestitel är ett exempel på hur vi kan göra det, genom att inte bara använda den reformen för att säkerställa kompetensen, men också för att uppvärdera yrket. Ett annat exempel är så klart Äldreomsorgslyftet, som kommuner kan använda för att erbjuda kompetensutveckling och vidareutbildning för sina anställda.
Ministern deltog även i ett panelsamtal om vad regeringen gör för att stärka kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen och vad kommunerna behöver tillsammans med Helena Åman, omsorgschef i Solna stad, Anna Sörman, verksamhetsområdeschef i Haninge kommun och Lotta Mannerstråle, HR-direktör i Botkyrka kommun. Att våga vara modiga, pröva nytt, stärka ledarskapet och karriärvägarna inom äldreomsorgen och att nyttja välfärdsteknik på rätt sätt var några av punkterna som lyftes.
Storsthlm har med hjälp av Governo har tagit fram en ny rapport som påvisar ett stort rekryteringsbehov. Dessa siffror är oroade, då sett till hur många medarbetare (undersköterskor, vårdbiträden, fysioterapeuter med flera.) som behöver nyrekryteras i Stockholms län fram till 2035. Rapporten belägger det vi vetat länge; ekvationen går inte ihop. Till exempel kommer vi i länet behöva 2500 nya undersköterskor.
– För att klara den har situationen, klara vården och omsorgen för våra äldre, behöver vi arbeta mer tillsammans över kommungränserna. Tillsammans kan vi jobba för att attrahera fler till dessa yrken, anordna gemensamma utbildningar, göra satsningar på ledar- och medarbetarskap, säger Tina Trygg, processledare på Storsthlm och moderator för dagen.
Att tekniska innovationer och nya arbetssätt behöver vara en del av lösningen är tydligt. Det finns många goda exempel i landet hur välfärdsteknik hjälper till att göra arbetsmiljön bättre men även förbättrar omsorgen om våra äldre. Anna Tenje berättade hur staten kan underlätta för kommuner att införa tekniska innovationer som bidrar till en väl fungerande äldreomsorg.
– En viktig åtgärd för det är att tydliggöra regelverket. Därför lade vi förra året fram en proposition om hur välfärdsteknik får användas som trädde i kraft i år och vi utreder också vilka regler som ska gälla för personer med nedsatt beslutsförmåga. Dessutom stöttar vi Kompetenscenter Välfärdsteknik vid SKR, samt har gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga hur tekniken används idag, och lyfta fram praktiska exempel.
Medarrangör var Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg, och enhetschef Christine Tell konstaterade att det är en viktig del av uppdraget att träffa kommuner och verksamheter och ta del av era behov och erfarenheter.
– Kompetensförsörjning är en stor utmaning i de flesta kommuner, och det är ett område som vi på kompetenscentrumet har prioriterat att arbeta särskilt med. Vi fick med oss mycket värdefulla tankar - både om utmaningar i kommunerna och exempel på spännande utvecklingsarbeten. Det kommer vi att ta med oss i vårt fortsatta arbete.
Läs mer om Governos rapport om kompetensförsörjning inom vård och omsorg i Stockholms län
Fakta om hur Storsthlm jobbar med kompetensförsörjning:
Storsthlm är en av fyra ägare av den regionala kompetensplattformen Kompetensarena Stockholm, vars syfte är att möta det stora kompetensförsörjningsbehovet som finns i länet, till exempel inom området vård och omsorg. Storsthlm arbetar även med lärarförsörjning kopplat till samverkansavtalet Lärarutbildning i samverkan inom Stockholmsregionen.
Konferensen om kompetensförsörjning inom äldreomsorgen arrangerades den 12 november av Storsthlm och Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg. Dagen lockade 67 deltagare från länets kommuner och privata utförare.
Från vänster: Tina Trygg, moderator, Storsthlm, Christine Tell, enhetschef på Socialstyrelsens nationella kompetenscentrum för äldreomsorg och Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister.