Ny vårdmodell ska stötta unga med stora vårdbehov
Storsthlm ska tillsammans med tre kommuner och tre stadsdelar i Stockholms stad genomföra ett pilotprojekt med en vårdmodell som riktar sig till barn och unga. Projektet sker i samarbete med BUP-sektionen för intensiv öppenvård.
Det är Nacka, Huddinge och Tyresö samt Kungsholmen, Bromma och Hässelby-Vällingby i Stockholms stad som tillsammans med Storsthlm ska testa och implementera FACT Ung-modellen för barn och unga. Projektet sker i samarbete med BUP-sektionen för intensiv öppenvård. Vårdmodellen riktar sig till barn och unga med komplex problematik som kräver samtidiga och samordnade insatser. Man planerar att testa metoden under 2025 och startar lokala pilotprojekt i januari. Därefter kommer projektet att skalas upp.
Projektledaren Malin Bergmark och processledaren Elisabeth Axelsson.
FACT för unga är en vidareutveckling av den traditionella FACT-modellen, Flexible Assertive Community Treatment. Metoden bygger på principerna för integrerad och flexibel vård, där ett multidisciplinärt team arbetar tillsammans för att möta de specifika behoven hos varje individ.
Kickoffen en positiv start
Den 11 november hölls en kickoff för deltagande kommuner och representanter från intensiv öppenvård. Elisabeth Axelsson, processledare på Storsthlm, tycker att det blev ett positivt avstamp för det gemensamma pilotprojektet:
- Genom att arbeta tillsammans har vi skapat en plan för hur vi kan möta barn och ungas behov på bästa sätt. Med detta projekt vill vi göra skillnad för dem vi är till för, och det känns hoppfullt att se så starkt engagemang från alla inblandade.
Drömläge
Under kickoffen hölls en workshop för att bygga en gemensam grund för projektet och rama in framtiden. Deltagarna fick skapa sin vision av framtiden, ett drömläge. Det som bland annat kom fram var att man vill se en sömlös vård utan avbrott mellan olika aktörer, där ungdomar får kontinuerligt stöd utan att behöva vänta på insatser från olika håll. Deltagarnas vision är även att skapa ett tryggt och tydligt system för snabbare återhämtning för barnen och ungdomarna och deras familjer för att undvika att de lämnas utan stöd.