Samlat grepp för yngre med kognitiv sjukdom i Stockholms län

Samverkan med Region Stockholm / 11 december 2024

Regional grund för yngre med kognitiv sjukdom

Från vänster; Linda Lefvert, Region Stockholm, Marita Eklöf Lundin, Stockholm stad, Andreas Melkersson Silviahemmet, Marie Rydén Kognitiv mottagning Solna, Elisabeth Lauritzen FOU nu, Karin Törnblom, FUB, Maria Holmström Mellberg Demensförbundet, Lotta Lind Kognitiva mottagningen Solna.

Yngre personer med kognitiv sjukdom möter ofta en vård och omsorg som inte är anpassad för deras behov. Sjukdomsförloppet är snabbare, livssituationen mer komplex, och stödet som finns är främst utformat för äldre. För att bryta det mönstret har ett länsgemensamt utvecklingsprojekt pågått under 2024 under ledning av FOU nu, där vårdgivare och kommuner i Stockholms län tillsammans arbetat fram en grund för bättre samverkan.

Projektet Regional grund för yngre med kognitiv sjukdom är en del av den länsgemensamma handlingsplanen för god och nära vård och omsorg. Projektet handlar om att förenkla för sammanhållen vård och omsorg kring yngre med kognitiv sjukdom, både de med intellektuell funktionsnedsättning och de utan tidigare funktionsnedsättning, i Stockholms län.

Projektet har haft som mål att ta fram ett länsgemensamt grunddokument som kan fungera som vägledning för lokal samverkan mellan vård och omsorg. Fokus har legat på två grupper av personer med kognitiv sjukdom: yngre med intellektuell funktionsnedsättning och personer under 65 utan tidigare funktionsnedsättning.

- Yngre som har kognitiv sjukdom har delvis andra förutsättningar än äldre. Familjesituationen är en annan och sjukdomsförloppet går ofta fortare. De strukturer som finns för samverkan och stöd till de med kognitiv sjukdom är ofta anpassade till äldre. Det är här projektet kommer in, för att skapa förutsättningar för en bra samverkan kring yngre så de får rätt stöd i rätt tid, säger Elisabeth Lauritzen, projektledare, FOU nu.

Behov av tydligare stöd och strukturer

De nationella och regionala styrdokument som finns idag ger inte riktigt det stöd som berörda verksamheter behöver. Målet har varit att ta fram ett länsgemensamt grunddokument som kan anpassas lokalt för att stödja samverkan mellan vård och omsorg. Dokumentet ska tydliggöra ansvarsfördelning och ge vägledning för hur insatser kan koordineras.

- Projektet ska göra det enklare för vård och omsorg att arbeta tillsammans kring yngre med kognitiv sjukdom. Det handlar både om att skapa tydligare strukturer och att lyfta de frågor som behöver lösas på regional nivå, säger Elisabeth Lauritzen.

Vägen framåt

I projektet har deltagare från vård och omsorg samt brukarorganisationer tillsammans tagit fram prototyp för regional grund som FOU nu kommer att testa. Målet är att det ska finnas ett tillgängligt material för lokal samverkan kring yngre med kognitiv sjukdom under hösten 2025.

FoU i samverkan mellan regionen och kommuner i Stockholms län

I länet finns det fyra FoU:er som är samfinansierade av regionen och kommuner. I södra länet Nestor FoU-center, centralt Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum, i norr FoU Nordost samt FOU nu.

FOU nu…

Läs mer
Visa cookie-information