Sammanfattning från styrelsen 15 juni

Styrelse / 19 juni 2023

Styrelsen godkände uppföljningen, omfattande både verksamhet och ekonomi, för första tertialet 2023. En rekommendation till medlemskommunerna, att ställa sig bakom målen i en masshanteringsstrategi beslutades, därutöver nivå på arvodesersättning till ordföranden i olika styrgrupper. Styrelsen informerades om processen för att ta fram programpriser för gymnasieskolan 2024. Dessutom fick de information om hur ärendet om att ta fram en alternativ avgiftsmodell för medlemskommunerna, ska beredas.

Läs om alla ärenden i sin helhet och protokollet här.

Uppföljning av tertial 1

Tertialuppföljningen som styrelsen godkände omfattar både verksamhet och ekonomi. Verksamheterna som finansieras av serviceavgiften löper på som planerat. Det ekonomiska utfallet för första tertialet följer så när budget. Gymnasieantagningens verksamhet löper också på som planerat. Prognosen för antagningssystemet Indra är i balans med budget. Det finns ett överskott på 560 000 kronor, vilket beror på att överskottet för 2022 blev större än budgeterat. Detta resultat förs över till nästkommande år varför den inte tas upp i prognosen.

Strategi för hantering av massor i Stockholms län

För att kunna fortsätta bygga och utveckla länet i enlighet med regionala och kommunala planer behövs ballastmaterial och en effektiv masshantering.

År 2021 togs därför beslut av projektägarna: Storsthlm, Länsstyrelsen, Region Stockholm, Trafikverket och Stockholms Stad att gemensamt ta fram en regional masshanteringsplan. En styrgrupp med chefstjänstemän bildades i vilken kommunerna representerades på direktörsnivå.

År 2022 skickades ett förslag ut på remiss till kommunerna. De visade sig tveksamma till formen handlingsplan. I stället inriktades arbetet på att skriva fram förslaget som en strategi för att ge kommunerna mer handlingsutrymme gällande de olika lokala förutsättningarna. Den nu föreslagna strategin, som styrelsen rekommenderar kommunerna i länet att anta, lägger grunden för ett operativt och konkret samarbete mellan kommuner och andra aktörer för att göra masshanteringen mer klimat- och miljövänlig, säker och ekonomisk.

Ordförandearvoden i politiska styrgrupper

Storsthlms förbundsmöte, den 23 mars 2023, beslutade om ersättning till förtroendevalda från 2023. Ersättningsreglerna omfattar även ordföranden i politiska styrgrupper, men det är styrelsen som beslutar om nivån på ordförandearvodena under tiden som uppdraget pågår. Styrelsen beslutade att ordförande i utsedda styrgrupper erhåller följande ersättningar:

  1. Ordförande i styrgrupp för Samverkan inom vård- och omsorgsområdet i Stockholms län, VIS och VISSA 50%
  2. Ordförande i politisk styrgrupp för Gymnasieregion 50%
  3. Ordförande i politisk styrgrupp för Digitalisering 50%
  4. Ordförande i politisk styrgrupp för Infrastruktur och bostadsbyggande 50%
  5. Ordförande i samverkansorgan Bostadsforum samt övriga arbetsgrupper och samverkansorgan 0%

Alternativ avgiftsmodell för medlemskommunerna

På förbundsmötet 2019 väcktes frågan om att hitta en ny avgiftsmodell för kommunernas förbundsavgift baserat på kommunernas invånarantal i stället för skatteintäkter och generella statsbidrag. För att ändra till en ny modell krävs beslut av förbundsmötet. Förslaget måste, för att tas upp på förbundsmötet, ha fått konsensus av alla kommuner.​

Kansliet beredde ärendet under hösten 2022 och tog fram ett nytt förslag på modell som enbart baseras på invånarantal. I november 2022 beslutade styrelsen att remittera förslaget till alla medlemmar.

Eftersom kommunerna inte var enliga om förslaget så togs ärendet inte upp på förbundsmötet den 23 mars 2023. Däremot beslutade förbundsmötet att styrelsen får i uppdrag att ta fram en ny modell, som baseras på invånarantal samt att lämna förslag på ändringar i § 24 i förbundets stadgar som reglerar avgiften. Förslaget ska vara färdigt senast 30 juni 2024.

 

Kategorier: Storsthlm, Styrelse
Visa cookie-information