Sammanfattning från extra styrelsemöte den 19 september
Den 13 juni beslutade styrelsen att genomföra ett extra styrelsemöte den 19 september med anledning av två remisser som Storsthlm skulle yttra sig över. Båda remisserna har svarstid innan ordinarie styrelsemöte den 24 oktober.
Läs handlingar, yttranden och protokollen i sin helhet här.
Här följer kort beskrivning av ärendena.
En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga
I maj 2024 skickades utredningen En statlig ordning med brottsförebyggande åtgärder för barn och unga (SOU 2024:30) ut på remiss. Utredningen innehåller förslag på att införa en ny nationell statlig myndighet, Myndigheten mot ungdomskriminalitet, MUK, med regionala beslutsorgan. Förslaget innebär att staten får ansvar för att gripa in, besluta om och följa upp brottsförebyggande åtgärder för barn och unga som riskerar att begå allvarlig brottslighet.
För kommunerna i Stockholms län är utmaningarna stora med allt fler och yngre barn och unga i grov våldsbrottslighet, och i yttrandet välkomnar Storsthlm förslag på nya arbetssätt för att möta dessa utmaningar, men anser bland annat att det inte är klarlagt att utredningens förslag faktiskt leder till de förändringar och resultat som eftersträvas. Därmed motiveras heller inte den inskränkning av det kommunala självstyret som förslaget innebär.
I yttrandet beskrivs fler synpunkter.
Ny regional utvecklingsplan, RUFS 2060
Region Stockholm har remitterat ett samrådsförslag på ny regional utvecklingsplan för Stockholms län, RUFS 2060.
I sitt yttrande ställer sig Storsthlm på ett övergripande plan positivt till samrådsförslaget som till stora delar fungerar väl som underlag i en fördjupad regional prioriteringsorganisation.
Bland annat efterlyser Storsthlm ett bredare tillväxtfokus i RUFS. Fler arbetsplatser och företagsetableringar behövs i regionen, oavsett om de är högspecialiserade och verkar på en internationell marknad eller inte. Ekonomisk tillväxt är avgörande för att klara de utmaningar och nå de mål som anges i övrigt. Därför förordar Storsthlm att detta perspektiv tydliggörs i RUFS. Skrivningar om vikten av tillväxt behöver förstärkas i samrådsförslaget exempelvis genom att framhålla potentialen i hållbar urbanisering, där regionen växer utan att kompromissa med miljömålen genom att bättre beskriva hur nya stadsområden ska planeras för att vara klimatneutrala, med fokus på cirkulär ekonomi, förnybar energi och hållbara transportsystem.
I yttrandet beskrivs fler synpunkter.