Sammanfattning från styrelsen den 24 oktober
Styrelsen beslutade bland annat att yttra sig över remissen Nätt och jämnt – Likvärdighet i kommunsektorn (SOU 204:50). De beslutade också att rekommendera kommunerna att anta nya avtal rörande gymnasieskolan och vuxenutbildning samt ta ställning till en alternativ avgiftsmodell för medlemmar i Storsthlm.
Läs om alla ärenden i sin helhet och protokollet här.
Här beskrivs kort några av ärendena från mötet.
Betänkandet Nätt och jämnt – Likvärdighet i kommunsektorn
Storsthlm yttrade sig över förslagen i Finansdepartementets betänkande. Storsthlms kommuner är i grunden positiva till ett utjämningssystem men anser att det är oerhört viktigt att utjämningssystemet inte bygger in missriktade incitament på så sätt som utjämningskommittén föreslagit. Sammanfattningsvis är Storsthlm starkt kritiska till centrala delar av kommitténs förslag och anser inte att regeringen bör lägga utjämningskommitténs slutbetänkande till grund för förändringar i utjämningssystemet. Storsthlm ser det som en möjlighet att istället tillsätta en ny utredning med syfte att förenkla systemet och gå från en kostnadsbaserad till en behovsbaserad utjämning.
Rekommendation om att anta samverkansavtal för gymnasiet
Hösten 2025 börjar ny lagstiftning gällande planering och dimensionering att tillämpas avseende gymnasieskolan. Bland annat införs nya regler om samverkan mellan kommuner gällande gymnasial utbildning. Detta kräver ett primärt samverkansavtal mellan ingående kommuner. Storsthlms gymnasieregions befintliga samverkansavtal uppfyller kraven enligt nya lagstiftningen till övervägande del men det nya avtalet är förändrat på två punkter; antalet mål i samverkansavtalet minskas från tretton till fyra och målen är tydligt inriktade på gymnasieregionens utveckling. Ett av de nya målen handlar om att öka andelen elever i yrkesutbildningar. Introduktionsprogrammen programinriktat val och yrkesintroduktion ingår, med anledning av lagkrav, i det kommande avtalet.
Rekommendation om att anta reviderad överenskommelse om interkommunal samverkan för Sfx
Sfx är en regional utbildning med sfi, sva grund och sva för immigranter som har akademisk utbildning inom någon av de erbjudna yrkesinriktningarna. En grundtanke med Sfx är att kommunerna samarbetar och att de studerande med samma yrkesbakgrund därmed kan samlas hos en anordnare. Att lära svenska tillsammans med andra elever med likartad studie- och yrkesbakgrund syftar till att göra studierna mer effektfulla, bygga arbetsmarknadskunskap, bygga nätverk samt stärka yrkesidentiteten. Studieformen är exklusiv för Stockholms län och har funnits sedan 2001. Samtliga kommuner är med i överenskommelsen som styr avsikt, innehåll och interkommunal ersättning. Kommunerna rekommenderas att anta en reviderad överenskommelse med förändringar som gör utbildningen mindre kostsam samt att Sfx blir tydligt exklusiv för elever med akademisk examen.
Storsthlms remiss om alternativ avgiftsmodell för medlemmar
Storsthlms kansli fick av styrelsen den 23 mars 2023 i uppdrag att ta fram ett förslag till utvecklad avgiftsmodell, baserad på kommunernas invånarantal, samt lämna förslag på ändring i Storsthlms stadgar där avgiften regleras.
Under våren 2023 anlitade kansliet en extern konsult som i samarbete med ekonomichefsnätverket och en utsedd referensgrupp av ekonomichefer, utredde olika modeller att ha som grund inför framtagande av förslaget. Eftersom resultatet av Utjämningskommitténs utredning skulle kunna påverka förslag till ny avgiftsmodell har även en sekreterare i Utjämningskommittén anlitats för att ge stöd i framtagandet av förslaget.
Utredningen visar på fem olika modeller varav utredarna förespråkar en modell som på bästa sätt svarar upp emot uppsatta principer/ kriterier utan att leda till mer omfattande förändringar i avgift för medlemskommunerna. Modellen går i korthet ut på en avgiftsmodell som är konstruerad med en sk grundplåt som är lika för alla på 4%. Storleken på grundplåten är vald för att nå effekten att Stockholms stad inte ska få en ökad avgift. Modellen ger en koppling mellan avgiftens storlek och den förväntade nyttan av förbundets verksamhet beroende på demografi och socioekonomisk struktur.
Styrelsen beslutade att remittera förslaget till kommunstyrelserna i länet för ställningstagande.