EU-finansiering – enkelt förklarat!

20 oktober 2021

Christian Lue 8Yw6tsb8tnc Unsplash

Den 13 oktober samlades över 85 deltagare till ett event kring EU-finansiering. Förutom redogörelse av EU:s fonder fick deltagarna en inflygning över forskning, miljö och klimat, omställning och kompetensutveckling, samt en EU-spaning från Stockholmsregionens Europakontor.

Det finns många möjligheter att söka EU-stöd till våra projekt och uppdrag, men det betyder inte att det är enkelt. Syftet med eventet var därför att ge ökad kunskap om vad EU-finansiering faktiskt är, samt ge inspiration om de många möjligheter som finns inom EU:s nya programperiod 2021–2027 för att underlätta finansieringen av kommunernas utvecklingsarbete de kommande åren.​

Politiska mål inom EU

Under eventet fick deltagarna bland annat höra att det sedan 2020 finns fem politiska mål inom EU:s sammanhållningspolitik. De fem målen är ett smartare EU, ett grönare, koldioxidfritt EU, ett mer sammanlänkat EU, ett mer socialt EU och slutligen ett EU som står närmare medborgarna. Dessa är de kärnvärderingar som EU arbetar med just nu och därför värdefulla att ha koll på inför en ansökan om EU-stöd.

Fler tips handlade om vikten av att analysera nuläget och inventera förutsättningar för att på så sätt öka chanserna att beviljas stöd för sin projektidé. En analys kan innehålla allt från kartläggning av liknande satsningar och behov hos målgruppen, till ekonomisk kapacitet och möjligheter till medfinansiering.

Tillväxtverket bjuder på en hel del resurser, exempelvis Projektbanken som är en förteckning över de projekt som har beviljats stöd från de åtta regionala strukturfondsprogrammen och för det nationella regionalfondsprogrammet, samt Inspiration och resultat från EU-projekt.

”Allt som kan digitaliseras ska digitaliseras”

Anne Andersson, VD på Stockholmsregionens Europakontor, loggade in från flygplatsen i Bryssel för att berätta om en EU-spaning och vad som är på gång framöver. Hon berättade bland annat om utmaningarna med att återuppväcka Europa efter pandemin. Hennes spaning var att migrationsfrågor, där de europeiska länderna i dag befinner sig ganska långt ifrån varandra, och digitalisering kommer att vara fortsatt heta frågor – och att ”allt som kan digitaliseras ska digitaliseras.”

Hon berättade även att Sverige har ordförandeskapet i EU under första halvåret av 2023, vilket inte händer så ofta när 27 medlemsländer delar på ansvaret. Under halvåret kommer de nationella intressena delvis att behöva parkeras, eftersom Sverige då tar på sig hatten att driva EU:s gemensamma frågor. Europakontoret försöker samtidigt lägga grunden till bra arbetsformer där vi kan dra nytta av att Sverige är i rampljuset under den tiden och bättre positionera oss genom att berätta om det vi är bra på.

”Innovation är en del av vilka vi är”

Tidigare i år utsågs Stockholm till Europas mest innovativa region. Anne Andersson tryckte därför avslutningsvis på hur viktigt det är att fundera på hur vi vidareutvecklar detta så att vi kan fortsätta ha en innovativ och utforskande ådra, samt vara receptiva för nya saker. David Norman, moderator för dagens event och tillika processledare för Storsthlm, ansåg att Anne Andersson sammanfattade mötet på ett mycket bra sätt genom att lyfta vår innovationskraft.

– Innovation är en del av vilka vi är och det är en av nycklarna till hur vi löser många av framtidens stora frågor, säger han och tackar samtidigt alla dagens deltagare för sitt engagemang.

Samarbete över gränserna

Eventet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Stockholm, Stockholm stad och Region Stockholm, där Storsthlm var moderator.

Programpunkter under dagen

  • Inflygning till EU:s fonder och program
  • EU-finansiering för att bedriva utvecklingsarbete
  • Tematiska pass
  • Forskning, innovation och näringsliv
  • Miljö och klimat
  • Utbildning, omställning och kompetensutveckling
  • EU-spaning med Stockholm Region EU Office
Personalbild David Norman
David Norman

Processledare

Visa cookie-information