Tätare samverkan och kommunkluster viktig förutsättning för framtidens vuxenutbildning
En viktig målsättning i arbetet med att utveckla vuxenutbildning är att kunna erbjuda ett enhetligt och kvalitetssäkrat utbildningsutbud i hela länet. För det krävs det en ny överenskommelse, gemensamma strategier och processer, samt tät samverkan inom olika kommunkluster.
Den 16 november träffades politiker och kommunala huvudmän i en regional dialog för att prata om gemensamma svårigheter och möjligheter inom området för vuxenutbildning. Återkommande värdeord är gemensamt och samverkan, gällande upphandlingar, utbud, budgetering, planering och dimensionering.
Rapport om vuxenutbildning
Patrik Marinilli, processledare för vuxenutbildningsfrågor, presenterar en första rapport om vuxenutbildning. Han berättar även om arbetet med att samla in länsgemensam statistik, vilket hittills har saknats i beslutsarbetet. Datan finns men svårigheten ligger i att samla ihop den strukturerat. Ett problem är att kurser ofta räknas som en utbildning utifrån antalet tagna kurspoäng, vilket innebär att det kan vara stora kvalitetsskillnader i en utbildning som på pappret ser ut att ge samma nivå av kompetens. Utbildningarna kan också vara olika långa, vara sammanslagna av fristående kurser eller avslutade i förtid. Det gäller således att ställa frågan på rätt sätt, att veta när, hur och vad vi vill mäta.
Patrik berättar vidare att vi kom fram till att det bästa sättet är att ställa samma fråga till kommunerna: ”Hur många elever läser ett visst yrkespaket precis den här dagen”.
– Utifrån resultatet kan vi göra en uppskattning av hur många som läser en yrkesutbildning under ett år, säger han.
”Vuxkluster” med samverkan mellan kommuner
En sak som diskuterades var strukturen kring ”vuxkluster”, vilket innebär att närliggande kommuner har tätare samverkan kring utbud och planering. Patric Andersson, ordförande för Miljöpartiet i Järfälla kommun, menar att vuxklustren är en nyckel i arbetet framåt, eftersom det gör att även små kommuner kan erbjuda sina invånare ett brett utbud av utbildningar.
– Samverkan är framgångsfaktorn som alla tror på, det gynnar både medborgaren och arbetsmarknaden, säger han.
Anita Simak, rektor i Sollentuna kommun, minns att frågan om gemensamt utbud har varit aktuell sedan hon började arbeta med vuxenutbildning för tolv år sedan.
– Det handlar om gemensamt utbildningsutbud och gemensamma verksamhetssystem, i likhet med hur de samarbetar i Göteborgsregionen, säger hon.
Göteborgsregionens regionala samverkan
Marie Egerstad, chef för vuxenutbildningen i Göteborgsregionen, presenterar hur de arbetar med budgetering, planering, dimensionering. Viktiga framgångsfaktorer är samverkansavtal, tydlig ansvarsfördelning och de övergripande och branschspecifika kompetensråd som kontinuerligt arbetar med planering av utbud. Processen för utbudsplanering består av fyra steg: Omvärldsanalys, urval och dimensionering, beslut om utbud och uppföljning. Detta är för att säkerställa att utbudet är anpassat efter både branschens och individens behov.
Behov av en ny överenskommelse
Arion Chryssafis, ordförande politiska styrgruppen arbetsmarknad och vuxenutbildning, tycker att arbetet de har gjort i Göteborg är både imponerande och inspirerande, men nämner också att det är stora skillnader mellan regionerna.
– Storleken är vår styrka men också vår svaghet, eftersom det gör det svårare att enas. Vi är 2,6 miljoner i länet, vilket är dubbelt så många som i Göteborgsregionen, och detta ger oss helt andra förutsättningar. I grunden gör vi redan många saker väldigt bra, men det är mycket som vi kan göra bättre. Vi måste nu fundera kring hur vi ska kunna organisera verksamheten så att vi når dit, säger han.
Arion berättar vidare att vi kommer behöva ta fram en ny överenskommelse för vuxenutbildningar mellan kommunerna. Den förra överenskommelsen togs fram 2008, i samband med att Storsthlm fick uppdraget, och sedan dess har det hänt väldigt mycket. Fokus ligger nu på att ta fram förslag som kan leda till en ny överenskommelse.