Regional dialog: Hur får vi fler att klara gymnasiet?
Hur får vi fler elever att klara sin gymnasieutbildning? Det var temat på det senaste tillfället för regional dialog – ett forum för att diskutera gymnasieregionens utveckling och utmaningar.
Ett av målen i samverkansavtalet säger att vi tillsammans ska arbeta för att öka genomströmningen i gymnasieskolan för att fler ungdomar ska fullfölja utbildningen inom tre år. Cirka 98 procent av alla ungdomar i Sverige påbörjar en utbildning inom gymnasieskolan. Men efter fem år har fortfarande drygt en fjärdedel av dessa inte tagit en examen.
Hur kan vi jobba hälsofrämjande?
Under den regionala dialogen den 3 maj belystes och diskuterades hur man kan jobba hälsofrämjande, hur vi kan prioritera resurser och vilka arbetssätt och insatser som finns inom Stockholms län. Avsikten med dialogen var att öka förståelsen, dela med sig av erfarenheter och ge varandra stöd i det fortsatta arbetet.
I dag går mycket tid och kraft åt till att ge individuellt stöd till enskilda elever. Skolöverläkaren Kristina Bähr visade hur vi kan komma ifrån den situationen så att vi kan fokusera på vårt huvuduppdrag – att se till att alla elever lyckas i skolan.
Viktigt att veta vilka insatser som fungerar
Nästa talare var Elin Vimefall, lektor i nationalekonomi och proprefekt för Handelshögskolan i Örebro. Hon forskar kring samhällsekonomiska analyser och vilka insatser som fungerar och har effekt. Hon har gjort samhällsekonomiska analyser som visar att det är ekonomiskt lönsamt att stödja barn och unga tidigt, men hon säger också att det är viktigt att veta vilka insatser som fungerar och har effekt.
I samband med dialogen släpptes även Gymnasiebehovsrapporten för 2022.