Ungdoms- och elevdatabasen tio år

29 maj 2022

Ungdoms- och elevdatabasen (UEDB) innehåller uppgifter om alla ungdomar i Stockholm mellan 16 och 19 år, och hela 83 800 elever är placerade i UEDB just nu. UEDB förenklar betalningsprocessen och ger en bättre överblick av eleverna och deras placeringar. Nu fyller den tio år.

Databasen genererar ekonomiska underlag för utbetalning av interkommunala ersättningar (IKE) och bidrag till fristående skolor från kommunerna. 

UEDB används också för planering och uppföljning på lokal och regional nivå. I databasen går det till exempel att följa elevernas placeringar och rörelser inom gymnasiet. Kommunerna använder även UEDB som ett verktyg för att fullgöra det kommunala aktivitetsansvaret gentemot de elever som är aktuella för insatser. 

Underlättar för huvudmännen

Eva Rehnberg, systemförvaltare för UEDB på Storsthlm, säger att den stora vinsten är att databasen har underlättat för huvudmännen, både kommunala och fristående, att få en helhetsbild.

Hon konstaterar:

- Korrekta ersättningar skapas varje månad jämfört med att tidigare skicka faktura till elevens folkbokföringskommun, och det tog tid och ledde ibland till fel. Det är även en stark ”vi”-känsla i länet runt gymnasiefrågor och betalningar.

Innan systemet infördes fakturerades skolpengen. En som var med när UEDB infördes är Sophie Lindqvist, utbildningshandläggare i Danderyds kommun.

- Det var mycket som skulle hanteras varje månad och om någon eller några elever slutade så skulle det skapas kreditfakturor. Skolor hade olika programpriser vilket man skulle hålla reda på, berättar hon.

Hon fortsätter:

- Jag kommer ihåg när det började komma rykten om ett system som skulle fungera som en sorts ”autogiro” för en gemensam prislista inom KSL (Kommunförbundet Stockholms län) som det hette på den tiden, det lät som en dröm! Vi var många som var glada och förväntansfulla den där dagen i maj 2012!

Förenklad administration

Sophie Lindqvist tycker att en av de största vinsterna med UEDB varit att förenkla administrationen kring interkommunal ersättning och det är lättare att ha en överblick av eleverna och deras placeringar.

- Men jag tycker också att det bidragit till att skapat en ”vi-känsla” för gymnasievärlden inom Storsthlm. Ett nätverk för IKE bildades som har varit värdefullt genom informationsutbyte och har blivit ett forum för interkommunala frågeställningar, säger Sophie Lindqvist.

Hon slår fast:

- Att UEDB nu fyller 10 år känns ju otroligt, tycker det har gått så fort. Ändå jobbar jag i systemet varje dag, så det är ju mycket tid man har tillbringat inloggad.

 

 

Visa cookie-information