Stödja arbetet med familjecentraler och utökade hembesöksprogram

Bakgrund

Hembesöksprogram och familjecentraler är goda exempel på samverkan mellan kommuner och region där gemensamma resurser samordnas för att möjliggöra lättillgänglig vård och stöd till barn och föräldrar. Utökade hembesöksprogram finns idag i 11 kommuner och i fem stadsdelar i Stockholms stad. Det finns per juni 2024 totalt 44 familjecentraler fördelande i 21 kommuner varav Stockholm stad har 15 stycken fördelat i 10 stadsdelar.

Familjecentralen ska bestå av barnmorskemottagning, barnavårdscentral, öppen förskola och förebyggande socialtjänst med syfte att tidigt uppmärksamma barn och föräldrar med behov av utökat stöd.

Utökat hembesöksprogram är en samverkan mellan regionens barnavårdscentraler (BVC) och kommunens förebyggande socialtjänst. Utökat hembesöksprogram utgår från barnhälsovårdens basprogram. Utöver det första, ordinarie hembesöket, erbjuds familjer, som fått sitt första barn/sitt första barn i Sverige, ytterligare fem hembesök. Samtliga sex besök utförs tillsammans med förebyggande socialtjänst. Ett grundläggande villkor för att beviljas utökat hembesöksprogram är att mottagningens CNI (Care Need Index) är över den gräns som beställaren anger i förfrågningsunderlaget för BVC alternativt att behovet för listade barn inom vissa basområden motsvarar denna gräns.

Om uppdraget 

Samrådsgrupp Barns och ungas hälsa är ansvariga för uppdraget som omfattar både familjecentraler och utökat hembesöksprogram.

En mellankommunal gruppering, där bland annat de kommunala representanterna som ingår i samrådsgruppen Barns och ungas hälsa deltar, kommer att utgöra referensgrupp i arbetet.

Genomförande av uppdraget

Aktiviteter inom uppdraget:

  • Ta fram förslag på en struktur och länsgemensam arena för kontinuerlig samverkan mellan huvudmännen ansvariga för familjecentraler och utökat hembesöksprogram. I uppdraget ingår att utreda vilken befintlig stödstruktur som är mest lämplig att ansvara för en sådan samverkansarena.
  • Ta fram ett förslag på ett länsgemensamt forum för familjecentraler med möjlighet till erfarenhetsutbyte och kompetenspåfyllnad för chefer och medarbetare. I uppdraget ingår att utreda vilken befintlig stödstruktur som är mest lämplig att förvalta ett sådant utbildningsuppdrag.
  • Ta fram förslag för det utökade hembesöksprogrammet som ska börja gälla 2026 för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling på motsvarande sätt som för familjecentraler. Barnhälsovårdsenheterna redan ett befintligt uppdrag om erfarenhetsutbyte som löper under 2024/2025.

Mer information om uppdraget

Kontakta:

Elisabeth Axelsson, Storsthlm och samrådsgrupp Barn och ungas hälsa,  elisabeth.axelsson@storsthlm.se

Nina Mautner Granath, Region Stockholm, VIS processledning och samrådsgrupp Barn och ungas hälsa, nina.mautner-granath@regionstockholm.se

Visa cookie-information