Skollagen tydliggör att resursfördelningen till kommunala respektive fristående skolor ska ske på lika villkor. I samverkansavtalet ingår en prislista för de nationella programmen för ersättningen mellan kommuner och ersättningen till fristående huvudmän. Ett strukturtillägg har också införts för att skapa mer likvärdiga villkor för elevernas utbildning. 

Programpriser 2025

Storsthlms beslutar varje år om en uppräkning av prislistan. Styrelsen beslöt i juni 2024 följande:
• Prislistan för gymnasieskolan 2025 justeras med en uppräkning om 2,8 procent.
• Strukturtilläggets nivå 2 (meritvärde 1-79) samt nivå 3 (meritvärde 80-119) räknas upp med sex procent. Övriga nivåer följer samma uppräkning som programpriserna.
• Styrelsen rekommenderar kommunerna inom samverkansområdet att med dessa förändringar anta prislistan för 2025 i sin helhet.

De nya priserna gäller från den 1 januari 2025.

Översyn av prismodell för gymnasieprislistan

Styrelsen för Storsthlm har beslutat att anta den reviderade beredningsprocessen och prismodellen för gymnasieprislistan. Styrelsen gav hösten 2023 Storsthlm i uppdrag att göra en översyn av gymnasieprislistans modell och föreslå en ny modell. Översynen skulle belysa flera områden, bland annat beredningsprocessen på Storsthlm, socioekonomisk fördelning och strukturtilläggets konstruktion och nivå, effekter och eventuell kompensation för höga hyror och utbyggnationer. Översynen har resulterat i flera rapporter och underlag som legat till grund för styrelsens beslut om såväl reviderad beredningsprocess som prismodell och att i övrigt arbeta i den riktning som rekommenderats. Underlaget till uppdraget om översyn av prismodellen för gymnasieprislistan hittar du här.

Prislistans uppbyggnad

Basen för programpriserna är uppdelade i sju kostnadsslag. Dessa kostnadsslag är undervisning, lokaler, läroverktyg, skolmåltider, skolhälsovård, resor och administration/övrigt. 

Kostnader för SL-kort ingår inte i gymnasiepengen utan faktureras separat. Programpengen har räknats fram utifrån en viktning mellan kostnadsslagen. 

För att finansiera införandet av strukturtillägg har motsvarande cirka 1,5 procent av den samlade kostnaden för programpengen dragits av och omfördelas till gymnasieskolorna enligt framtagen modell. Från och med år 2016 finns det ingen finansiell koppling mellan programpriset och strukturtillägget vilket innebär att förändringar i strukturtillägget inte längre påverkar programpengen. 

Så räknas programpriserna upp 

Kommunerna beslutar årligen om att en justering av programpengen ska göras för respektive utbildning efter förslag från Storsthlms styrelse. Modellen för uppräkning av programpriser består av följande delar: 

  • Beräkningsunderlag – tas fram enligt senast kända statistik för kostnadsutvecklingen med fem index som bas. 
  • Gemensam politisk bedömning – här kan hänsyn tas till kommunernas ekonomiska läge och gemensamma politiska prioriteringar. 
  • Prognoser och bedömningar av samhällsekonomi och verksamhetens utveckling sammanställs. 

 

Peter Vesterholm
Peter Vesterholm

Verksamhetschef regional samverkan

Kontakta oss
Peter Vesterholm
Peter Vesterholm

Verksamhetschef regional samverkan


Visa cookie-information