Upplands-Bro breddar perspektivet på arbetslöshet genom kompetensteam
Arbetslöshet handlar sällan bara om att en individ saknar ett arbete, utan om en kombination av faktorer som begränsar individens potential och möjlighet att försörja sig. Därför har Upplands-Bro kommun samlat flera verksamheter i kompetensteam för att skapa förutsättningar att lösa de komplexa problemen kring arbetslösheten.
Storsthlms arbetsmarknadsnätverk fick i mars en uppskattad presentation av Upplands-Bros arbete med kompetensteam och arbetsmarknadslots. Kompetensteam Upplands-Bro kom till som en del av samhällsprojektet Omdaning Bro, ett helhetsgrepp kring infrastruktur, utbildning och stärkt näringsliv för att lyfta området Bro. Tanken var att arbetslöshet handlar om en kombination av faktorer som utbildning, språkfärdighet, hälsa, motivation, med mera.
- Arbetslöshet behöver inte vara det största problemet för individen, utan till exempel hälsan kan vara ett mer akut problem. I dessa fall är individen ofta mer benägen att också vara arbetslös som en konsekvens av försämrad hälsa. Då kan en stegförflyttning mot ett meningsfullt arbete vara en hälsofrämjande insats, säger Carl-Fredrik Fredrik Wincent, strategisk projektledare på näringslivsenheten i Upplands-bro.
Carl-Fredrik Wincent.
I projektet har man samlat kommunala verksamheter som arbetar med en bred målgrupp; de som är direkt arbetslösa, som deltagarna hos enheten för vägledning och arbete, ekonomiskt bistånd och de som i övervägande del är arbetslösa, som eleverna på SFI. Man har också identifierat verksamheter med deltagare som riskerar arbetslöshet, socialpsykiatrin, daglig verksamhet/LSS och Upplands-Bro-gymnasiet.
Näringslivsenhetens medverkan är viktig utifrån dess direktkontakt med arbetsgivare som kan understryka vikten av kompetensförsörjning som en del av näringslivets tillväxt. Verksamheterna samlas nu i ett multi-disciplinärt kompetensteam för att skapa förutsättningar för de enskilda verksamheterna att lösa de komplexa problemen kring arbetslösheten.
Samverkan över gränserna
- Det som utmärker Kompetensteam Upplands-Bro, är en större bredd av verksamheter i samverkan över kontors- och avdelningsgränser. Vilka verksamheter som ska inkluderas i arbetet kring arbetslöshet, behöver breddas generellt till att omfatta deltagare med fler faktorer involverade än enbart arbetslöshet. Då får vi en mer effektfull påverkan på arbetslösheten och möjlighet till egenförsörjning som alla kan ha nytta av, säger Carl-Fredrik Wincent.
Responsen varit väldigt positiv, med många verksamheter som velat delta i kompetensteamens träffar. Flera verksamheter som inte ingick i den ursprungliga planeringen, till exempel missbruksenheten, har flaggat för att de vill medverka i det gemensamma arbetet. Nästa steg är att vidareutveckla den interna samverkan kring kompetensteam inom flera verksamheter, kopplat till arbetet med jobbspår och den övergripande samverkansöverenskommelsen med Arbetsförmedlingen.
Även politiken i kommunen uppskattar arbetet med kompetensteam:
- Kompetensteamet är en fantastisk arena för kompetensutveckling och en plattform för innovation och lösningsfokus för bättre effektivitet i arbetet med att minska arbetslösheten. Kompetensteamet är ett nytt angreppssätt för att få fler i arbete, öka möjligheterna till egenförsörjning och samtidigt främja hälsan. Kompetensteamet är invånarnytta på riktigt, säger Fredrik Kjos, kommunstyrelsens ordförande (M).
Vad säger kollegorna?
Responsen har varit väldigt positiv från samtliga deltagande verksamheter och även från verksamheter som inte ingick från början. Det finns en stark kultur av verksamhetsutveckling och framåtanda bland chefer och medarbetare som kommit till uttryck i Kompetensteam Upplands-Bro.
- Att som en del av Kompetensteam känna att det finns en part inom kommunen som har helikopterperspektivet och sammankallar till möten med en gemensam agenda har varit en förutsättning för att arbetet har blivit så lyckat som det har blivit, säger Janna Gerani, enhetschef på enheten för vägledning och arbete.
Strategiskt nätverk för arbetsmarknad & tillväxt
Storsthlms arbetsmarknadsnätverk främjar samverkan med kommunerna och regionala aktörer i syfte att korta vägen till egen försörjning för personer utanför arbetsmarknaden. Här möts de högsta ansvariga cheferna inom området för att diskutera aktuella frågor och dela erfarenheter.
Uppdragen inom Storsthlm handlar bland annat om lärosätessamverkan och om deltagande i kompetensråd och branschråd. Informations- och erfarenhetsutbyte sker på olika nivåer, både regionalt och nationellt. Bland annat handlar det om hur kompetensförsörjningen kan hanteras genom rekrytering, kompetensutveckling, digitalisering, robotisering och nya arbetssätt.
Kompetensförsörjning
Kommunerna har fyra perspektiv i sin roll kring kompetensförsörjning
- det egna behovet som arbetsgivare
- invånarnas behov som arbetstagare
- övriga arbetsgivares behov av kompetens
- leverantör av utbildning för att tillgodose arbetsmarknadens behov
Storsthlm deltar i Stockholmsregionens kompetensråd och samverkansplattformen Kompetensarena Stockholm samt i de regionala branschråden.
Läs mer om det strategiska nätverket för arbetsmarknad & tillväxt