Erfarenhets- och informationsutbyte
Vi delar kunskap, erfarenheter och lär oss av varandra, både inom våra samverkansområden och i aktuella frågor där vi behöver varandras stöd. På så vis slipper vi uppfinna hjulet på nytt. Våra arbetsformer med strategiska nätverk, regionala dialoger och kunskapsseminarier möjliggör detta.
Harmoniserade arbetssätt
Ibland utvecklar vi harmoniserade arbetssätt till nytta för den enskilda kommunen. Det kan till exempel handla om gemensamma överenskommelser eller framtagande av checklistor och rutiner som varje kommun har nytta av i sina verksamheter.
Här hittar du alla överenskommelser med tillhörande riktlinjer och rutiner
Operativt genomförande
I vissa frågor samarbetar vi operativt och genomför tillsammans, för att det skapar mer nytta än om varje kommun skulle bygga upp en egen verksamhet. Ett exempel är gymnasieantagningen som stöttar oss med handläggning och digitala system för antagning, planering och uppföljning.
Analyser ur ett regionalt kommunperspektiv
Genom att vi gemensamt analyserar och tolkar vad en fråga innebär, både för den egna kommunen och för kommunernas förutsättningar i stort, skapar vi gemensamma kunskapsunderlag för samverkan, utveckling eller påverkan. Oavsett om informationen hämtas ur egna eller andras rapporter är våra samlade kompetenser avgörande för tolkningen och analysen.
Företräda och påverka
Vi samlar och stärker kommunernas röst i prioriterade frågor som gemensamt påverkar oss. Särskilt viktigt är att påverka stora nationella och regionala processer för att skapa bra förutsättningar för Stockholmsregionens fortsatta utveckling. Storsthlm företräder länets kommuner i de regionala och nationella sammanhang där det ger bättre resultat än att varje kommun deltar var för sig. Vi använder sakkunniga personer med spetskompetens och kommunikativ förmåga, antingen i form av representanter från oss kommuner, kansliorganisationens personal eller anlitade experter.